Deelgenomen aan: De Kunstopdracht 2018, bkkc. 2e geworden na schetsontwerp.

Voor beginnend kunstenaars, ontwerpers en (landschaps)architecten organiseert bkkc  van 9 t/m 12 april masterclass De Kunstopdracht 2018. Tijdens vier intensieve dagen volgen de beginnend kunstenaars het complete traject van werken in opdracht. Samen met gespecialiseerde gastdocenten staan ze stil bij belangrijke aspecten in zo'n traject. Het tweede onderdeel van De Kunstopdracht is een eindopdracht die gekoppeld is aan de imposante LocHal in Tilburg. Tijdens deze opdracht voeren de deelnemers het geleerde in de praktijk uit. Er deden 13 deelnemers mee.

Uit de 13 deelnemers werden Pien den Hollander en ik uitgekozen om een schetsontwerp te maken en te mogen presenteren voor een jury bestaande uit de gebruikers en betrokkenen bij de LocHal, zoals CIVIC Architects, Mecanoo en Seats2Meet.

Leuk stukje vanuit bkkc.

de kunstopdracht: pien den hollander maakt winnend ontwerp

De commissie van De Kunstopdracht heeft het ontwerp van Pien den Hollander bekroond als winnend ontwerp! Op 9 april startte 13 enthousiaste makers met workshop De Kunstopdracht. De deelnemers doorliepen tijdens vier intensieve workshopdagen het complete traject van werken in opdracht en alles wat daar bij komt kijken. Uiteindelijk maakte Pien het winnende ontwerp voor de noordelijke toegang van de LocHal in de Tilburgse Spoorzone.

fantastische kans

De commissie heeft op basis van vooraf vastgestelde criteria besloten met het ontwerp van Pien verder te willen gaan. Pien grijpt deze kans met beide handen aan en ziet het als een fantastische kans en uitdaging om als startende kunstenaar een permanent kunstwerk in de openbare ruimte te maken op zo’n historische plek in Tilburg. Pien ontwierp een tussenruimte waarin de deur steeds in transitie is om haar voelbaar te maken.

de opdracht

Alle kandidaten kregen de kans een echte opdracht te winnen, namelijk een ontwerp maken voor de noordelijke toegang van de LocHal op de Spoorzone in Tilburg. De wens is om in plaats van een standaard rolhek, een kunstzinnig vormgegeven entree te ontwerpen die de bezoekers van de LocHal op een heel bijzondere wijze welkom heet. De kunstenaars stelden zich met eigen werk voor aan een kunstcommissie, samengesteld uit gebruikers en betrokkenen bij de LocHal, zoals CIVIC Architects, Mecanoo en Seats2Meet. Ook pitchten de kunstenaars hun eerste, prille ideeën voor een artistieke verbeelding voor het entreegebied.

schetsontwerpen

Op basis van de pitches werden Pien den Hollander en Hedri Kool geselecteerd en uitgenodigd een schetsontwerp te maken. Deze werden onlangs gepresenteerd aan de commissie. Hedri ontwierp een kantelpoort waarbij oude materialen uit de LocHal een nieuw leven krijgen. Pien ontwierp een tussenruimte waarin de deur steeds in transitie is om haar voelbaar te maken.

de kunstopdracht

Gemeenten, provincie, maatschappelijke organisaties, de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven verlenen steeds vaker opdrachten voor kunst in de publieke ruimte. Een start maken in de opdrachtenpraktijk is voor de jonge maker echter niet gemakkelijk. Workshoptraject De Kunstopdracht geeft getalenteerde starters met ambitie om werk te realiseren in het publieke domein de gelegenheid zich te ontwikkelen. Want juist in deze groep zit veel potentieel talent.

Benieuwd naar de vorderingen en het resultaat van Pien’s ontwerp? Binnenkort volgt meer nieuws en kan iedereen bijdragen aan het mogelijk maken van de meest bijzondere entree van de LocHal via crowdfunding VoordeKunst.

 

 

Expositie Landkunst, fort Sabina Heijningen. Ik zal hier gedurende de expositie foto's plaatsen die de vorderingen/groei laten zien van beide werken.

Ik maakte voor deze Landkunsttentoonstelling twee projecten.

DSC_0601.JPG

Regensculptuur

In het project, Regensculptuur, gebruik ikj de kracht van het water als gereedschap. Door het regenwater te vangen in 1 m2 en gecentreerd op het ongebakken stuk klei te laten neerkomen, ontstaat op natuurlijk wijze een sculptuur. De vorm ervan laat zich geheel leiden door de hoeveelheid van het water, het roest van het staal en de tijd. Na afloop van de expositie bak ik het blok klei af zodat het gevormde sculptuur een blijvend object wordt. De stalen platen waar het regenwater langskomt dienen als maker van de kleur.

De kracht van water diende als verdediging voor fort Sabina maar thans zorgt, door erosie, het voor verval en afbrokkeling. Ook wordt de kracht van water van oudsher gebruikt als martelwerktuig. Wat ik vooral zie, is de schoonheid van het water.

 

 

Door rechts op de foto te klikken bekijkt u de rest van de afbeeldingen.

 

DSC_0572.JPG

Aquarel van slotgracht Fort Sabina

In dit kunstwerk laat ik zien hoe de natuur en ik kunnen samenwerken om een aquarelschilderij te maken. Het water uit de slotgracht, dat wij normaal alleen van boven zien, zit vol kleurstoffen en materialen die de verf voor deze aquarel vormen. Ik heb de opstelling van kanvas en waterpomp gemaakt, de materialen uit de natuur doen vervolgens de rest van het werk.

 

 

 

Door rechts op de foto te klikken bekijkt u de rest van de afbeeldingen.